BLOG

Începând cu sezonul 2022 am completat linia de echipamente via ferrata cu produse CAMP, companie italiană cu o impresionantă tradiție în domeniu. Am avut ocazia să le punem la treabă pe traseele din Transilvania, fiind testate atât de ghizii noștri, cât și de participanții la activități.

Vă prezentăm în cele ce urmează câteva impresii după un sezon de primăvară foarte intens.

CAMP KINETIC REWIND PRO

Am folosit această lonjă de via ferrata împreună cu hamul CAMP Energy, despre care am scris o recenzie aici: https://clubapuseni.ro/review-camp-energy/

Pe scurt, CAMP Kinetic Rewind Pro e WOW!

Piesa de rezistență  a acestui kit de via ferrata este sistemul excelent de prindere pe cablu al carabinierelor CAMP Horai. Feedback-ul utilizatorilor este la superlativ, neexistând termen de comparație până în acest moment. Începătorii au apreciat lejeritatea utilizării carabinierelor și ușurința folosirii acestora chiar de la primul traseu de via ferrata. De notat este și greutatea redusă în comparație cu articolele similare din recuzita noastră.


Carabiniera CAMP Horai, în comparație cu alte 2 modele

Un alt aspect interesant este sistemul de prindere al lonjei la ham. Bucla are o componentă elastică (foto mai jos), prin urmare absorbitorul de energie (acel săculeț închis cu fermoar) este poziționat foarte aproape de ham. Avantajele observate de noi sunt următoarele:

 • Absorbitorul de energie face un balans mult mai mic în comparație cu alte lonje
 • Absorbitorul de energie nu se va mai lovi de genunchi și nu ne încurcă la mers

Bucla de prindere la ham are o componentă elastică

Ca și detalii tehnice, lonja CAMP Kinetic Rewind Pro respectă toate standardele de siguranță în vigoare la acest moment.

584

de Alin POPA

Spre deosebire de alte sporturi (alpinism, speologie, etc), canyoning-ul se bazeaza in mod special pe recuperarea corzii.

Din definitia sa ca activitate, care presupune parcurgerea vailor si canioanelor dinspre amonte inspre aval, putem trage concluzia ca trebuie sa recuperam echipamentul pe care il utilizam atunci cand parcurgem un canion, mai ales ca de multe ori intoarcerea este aproape imposibila.

Cu alte cuvinte, putem spune ca recuperarea corzii este esentiala sau chiar vitala, fara ea, avansarea fiind practic imposibila.

Deci, recuperarea corzii in timpul practicarii canyonig-ului este probabil unul dintre cele mai importante aspecte, deseori neglijat, dar care, din fericire, are totusi un final fericit (statistic vorbind) in cele mai multe situatii.

In cei (multi) ani de cand desfasor aceasta activitate, am trecut prin cateva momente in care am avut ceva “emotii” deoarece se blocase coarda … sau mai grav, pe fondul unei bune dispozitii impreuna cu grupul de prieteni, am “uitat” o banana cu echipament amonte de cascada pe care tocmai o coborasem.

Corzile pentru canyoning (dar cred ca acelasi lucru ar trebui sa fie valabil si la alpinism, daca retragerea se face pe coarda, in rapel), trebuiesc pregatite inainte de tura. Adica se indeparteaza marcajul de plastic de pe capatul corzii, iar marcarea lungimii se face cu un marker (dar despre marcarea corzilor intr-un alt episod).


De asemenea, inainte de a porni din capul de cascada sau regrupare, ultima persoana care coboara, trebuie sa se asigure ca va putea recupera coarda. Se verifica: pozitia corzii in amaraj, incalecari, noduri pe coarda, etc. In exemplul de mai jos observam cateva erori de echipare. Mai mult decat atat, coarda fiind incalecata, face practic imposibila recuperarea ei. Cu cat tragem mai tare de ea, cu atat apasa mai mult pe coarda aflata sub ea. O solutie ar fi fost ca sa treaca coarda prin inelul de jos si veriga rapida de sus (probabil montata in acest scop de altcineva care a anticipat problema dar nefolosita in situatia de fata).

Sositi la baza cascadei/rapelului, incepem sa tragem de coarda pentru a o recupera. Se urmareste de asemenea sa nu existe rasuciri intre corzi, respectiv noduri cauzate de torsionarea corzii (anumite dispozitive de coborare torsioneaza coarda).

Momentul cand capatul corzii se desprinde de la sol fiind critic, deoarece mai apoi nu vom mai ajunge la el. Deci, priviti cu atentie momentul desprinderii de sol a capatului care urca spre amaraj, sa nu ramana vreo crenguta sau un nod pentru ca riscam blocarea corzii.

!!! In cazul in care coarda se blocheaza, este absolut interzisa urcarea pe coarda in vederea intoarcerii in regrupare pentru deblocare. Se poate desprinde in orice moment acest lucru conducand la caderea in gol, ranirea sau chiar moartea.

In practica, pentru a putea recupera coarda, avem nevoie de:

 • o coarda egala cu de 2xlungimea celui mai mare rapel sau
 • 2 corzi egale cu cel mai mare rapel

Exista de asemenea situatii in care avem de parcurs un rapel lung, cu regrupare.

De exemplu, avem un rapel de 90m, cu regrupare la -45 si o coarda de 100m. Daca nu reusim sa identificam regruparea, singura varianta ar fi coborarea pana la baza verticalei dar ramane problema recuperarii corzii.

In cadrul cursului de formare profesionala pentru ocupatia “ghid canyoning”, am discutat despre diverse situatii care pot aparea pe canion in ceea ce priveste recuperarea corzii.

Una dintre variantele discutate o prezentam mai jos. Ea presupune utilizarea unui mic dispozitiv revolutionar, Beal Escaper, care permite recuperarea corzii atunci cand rapelul se face pe un singur fir (avand in vedere exemplul dat mai sus cu verticala de 90m).

CE ESTE BEAL ESCAPER?

Beal Escaper, este un dispozitiv care permite recuperarea corzii la simplu. Practic, este o bucla de coarda si un nod care se autostrange in jurul ei (un fel de nod Obendorf). Atunci cand se afla in sarcina, bucla de coarda este fixata de nodul Obendorf, iar cand este scoasa din sarcina, un elastic o trage in sus. Miscarile repetate de tensionare-eliberare, duc intr-un final la eliberarea buclei de coarda din nodul Obendorf, facand astfel ca sistemul sa fie recuperabil.

Critici din fire, am vrut sa testam intai produsul “la sol”, asa ca l-am fixat in perete si cu ajutorul unui sistem de scripeti am inceput sa tragem de coarda.

Deoarece limita dispozitivului de masurare era undeva la 300Kg am tensionat pana cand am ajuns “pe aproape”. Asa cum se vede si in imagine, la 235Kg Beal Escaper se comporta minunat, nu a alunecat niciun centimetru.

Dupa testarea la sol, am trecut la testele in perete

Recuperarea corzii

CONCLUZII

 • Recuperarea corzii este importanta si chiar vitala in practicarea canyoning-ului;
 • Nu vom urca niciodata pe o coarda blocata, aflata in imposibilitate de recuperare;
 • Beal Escaper reprezinta o solutie potrivita pentru recuperarea corzii la simplu, atunci cand, din cauza unui management defectuos, coarda nu ajunge la dublu si prin urmare nu o putem recupera;
 • Utilizati Beal Escaper doar dupa antrenament la faleza intr-o zona sigura.

AVANTAJE

 • Permite recuperarea corzii la simplu, inclusiv a dispozitivului Beal Escaper;
 • Este relativ ieftin pentru ce ofera;
 • Nu trebuie sa fii “rocket scientist” ca sa inveti cum functioneaza. Minim de instructaj necesar;
 • Ocupa spatiu putin in bagaj sau poate fi atasat de ham;
 • Are instrctiuni de folosire imprimate pe saculetul de transport.

DEZAVANTAJE

 • Nu permite utilizarea pe 2 inele aflate la distanta deci este necesar ca cele doua inele sa fie solidarizate intre ele in cazul in care amarajul principal, prin care trece Beal Escaper, ar ceda;
 • Necesita mai mult de 8 tensionari-detensionari pentru eliberarea corzii;
 • Avand in vedere ca este totusi mai voluminos decat un fir de coarda, exista riscul de agatare a corzii, atunci cand recuperarea nu se face pe verticala ci dupa un plan inclinat.

Articol scris de Alin Popa (Adventure Nation)

593

Începând cu sezonul 2022 am completat linia de echipamente via ferrata cu produse CAMP, companie italiană cu o impresionantă tradiție în domeniu. Am avut ocazia să le punem la treabă pe traseele din Transilvania, fiind testate atât de ghizii noștri, cât și de participanții la activități.

CAMP Energy

 

Probabil cel mai ușor ham din recuzita noastră, cântărește doar 305 grame! Asta datorită construcției extrem de simple și a materialelor lightweight de ultimă generație.

Ajustarea în jurul bazinului se face cu o singură cataramă metalică, iar buclele pentru picioare sunt elastice, fără catarame. Căptușeala din jurul taliei și picioarelor este din spumă termoformată, plăcută la atingere și foarte ușoară.

Prin urmare, echiparea și dezechiparea se face extrem de rapid. Hamul CAMP Energy este excelent pentru activități dinamice cum este via ferrata. Însă, în momentele de repaus, atârnat în coardă sau autoasigurare, hamul tinde sa devină incomod. Ca atare, pentru activități ce necesită perioade statice mai lungi (gen multipitch), recomandarea noastra este un ham cu o captușeală mai groasă și implicit mai comodă.

Deoarece pentru ajustare se folosește sistemul cu o singura cataramă, plaja de reglare este destul de redusă, iar sugestia noastră e ca hamul sa fie testat/probat în prealabil și achiziționat la dimensiunea potrivită (disponibil de la XS la XL).

Sistemul de ajustare cu o catarama și bucle elastice pentru picioare

Ca și concluzie, hamul CAMP Energy este excelent pentru activități de via ferrata și escaladă sportivă, datorită construcției solide, a greutății reduse și a versatilității. Iar prețul este foarte atractiv.

Detalii referitoare la ture – https://www.clubapuseni.ro/

594