Descriere
Masivul Ceahlău reprezintă cel mai renumit și mai impresionant masiv din partea centrală a Carpaților Orientali, fiind unul dintre puținele complexe carpatine care mai pastrează încă eșantioane nealterate ale naturii. Ceahlăul este cel mai impunător munte din Carpații Orientali fiind situat în partea centrală a acestora, mai precis la intersecția paralelei de 470 latitudine nordică cu meridianul de 260 longitudine estică.
Înconjurat de valea Bistricioarei la nord, valea Bicazului la sud, valea Bistriței la est și văile Bistrei, Pinticului și Jidanului la vest, masivul Ceahlău este constituit dintr-un sistem de culmi dispuse radial, având altitudini ce variază între 1000-1300 m și care converg catre cele două puncte mai înalte: Vârful Ocolașul Mare – 1907 m și Vârful Toaca – 1904 m.
Parcul Național Ceahlău a fost constituit inițial ca arie protejată prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 1625 din 1955. Limitele actuale marcate în teren printr- un patrat roșu cu chenar alb, au fost stabilite prin H.G. nr. 230 din 2003 privind “žDelimitarea rezervațiilor biosferei, parcurilor naționale, naturale si constituirea administrațiilor acestora.” Suprafața actuală a Parcului Național Ceahlău este de 7.742,5 ha.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.