Descriere
Muntii Gilaului sunt o grupa montana a Muntilor Apuseni, apartinand de lantul muntos al Carpatilor Occidentali, fiind cea mai extinsa unitate montana din judetul Cluj, ajungand in nord pana la Depresiunea Huedin si la Culoarul Capusului, la vest pana la Muntii Vladeasa, sud-vest pana la Muntii Batrana, iar in est pana in zona Depresiunii Iara-Hasdate. Sunt formati aproape integral din sisturi cristaline prehercinice si granitoide ale “žL”-ului de la Muntele Mare. Cel mai inalt varf este Varful Chicera Comarii (1.475 m). Alte varfuri prezente sunt Chicera Negrului (1.497 m), Piatra Fulgerata (1.428 m), Petreasa (1.415 m), Magura Calatele (1.404 m).
Muntele Mare este situat in partea de est a Muntilor Apuseni, intre raul Somesul Rece la nord, aliniamentul vailor Fenes – Iara la est, raul Aries la sud, si culoarele cursurilor superioare ale raurilor Bistra, afluentul stang al raului Mures si al raului Somesul Rece la vest. Cel mai inalt varf este Varful Muntele Mare, cu 1.826 m (al treilea ca altitudine din Carpatii Occidentali). Alte varfuri sunt Varful Balomireasa cu 1.632 m, Piatra Grosilor (1.756 m), Pietrele Marunte (1.735 m), Buscat (1.676 m), Dumitreasa (1.638 m).
Muntele Mare impreuna cu Muntii Gilau, formeaza o unitate geomorfologica distincta, cunoscuta sub denumirea de Gilau – Muntele Mare. Masivul este acoperit cu paduri de fag in amestec cu molid. Sunt alcatuiti din sisturi cristaline, care au generat un relief cu forme greoaie, masive, cu interfluvii largi separate de vai inguste si adanci.
Continut:
- harta realizata la scara de 1:65.000
- descrierea celor 28 trasee
- posibilitate de download a traseelor
- pentru detalii suplimentare si posibilitatea de descarcare a traseelor, accesati website-ul Muntii Nostri
Recenzii
Nu există recenzii până acum.