Descriere
Munții Godeanu – Å¢arcu – Muntele Mic reprezintă o grupă montană din Carpații Meridionali, fiind delimitați la nord de Culoarul Bistra – Strei; la est de Munții Retezat prin Valea Râul Mare, Lacul de Acumulare Gura Apei, Valea Lăpușnicul Mare, Șaua Paltina, de Munții Vâlcan prin Pasul Jiu-Cerna; la sud-est de Munții Vâlcan și Munții Mehedinți prin Valea Cernișoara, Lacul de Acumulare Cerna și Valea Cerna; la sud de Munții Cernei prin Valea Olanu, Curmătura Olanelor și Valea Hideg (Rece); la vest de Depresiunea Caransebeș.
Din punct de vedere geologic, Munții Godeanu – Å¢arcu – Muntele Mic sunt alcătuiți din roci dure (din șisturi cristaline și granite) pe care se așează un relief accidentat, parcurs de văi cu versanți puternic înclinați, uneori se formează și chei spectaculoase unde sunt prezente și calcarele. Cele mai importante vârfuri din masiv sunt: Vf. Gugu 2.291 m, Vf. Godeanu 2.229 m, Vf. Å¢arcu 2.190 m, Vf. Muntele Mic 1.802 m.
În Munții Godeanu trebuie remarcate suprafețele de nivelare clasice menționate de geograful Emmanuel de Martonne: Borăscu și Râu Șes. Au importanță turistică mare zonele Poiana Mărului și Complexul Turistic Muntele Mic.
Harta Munților Godeanu-Tarcu-Muntele Mic poartă indicativul MN25, ceea ce-nseamnă că este al douăzeci și cincilea număr din colecția „žMunții Noștri”.
Harta s-a editat folosind cele mai actuale tehnici de cartografiere și s-a tiparit pe hârtie rezistentă la umiditate. Este ușor de citit și simplu de utilizat datorită stilurilor de reprezentare cartografice, specifice firmei Schubert & Franzke și datorită structurării practice ale informațiilor. Totul este la îndemână, exact acolo unde este necesar, fiind utilă atât pasionaților de drumeții cât și profesioniștilor.
Toate traseele au fost parcurse pe teren cu GPS-ul. Acestea sunt descrise în detaliu în limbile română și engleză, unele trasee având atașate imagini reprezentative. Fiecare traseu are o casetă tehnică conținând: marcajul turistic verificat pe teren, ruta traseului, profilul cu punctele de reper mai importante, date referitoare la dificultate, lungime, urcuș total, coborâre totală, timp de parcurgere dus-întors, practicabilitate în funcție de anotimp etc. Harta conține și un caroiaj UTM, un sistem de coordonate metric, fiind util în măsurarea rapidă a distanțelor pe hartă. Umbrirea și curbele de nivel scot în evidență relieful, ușurând orientarea.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.