Soluționare litigii

Soluționarea online a litigiilor

Ce rol are acest site?

Acest site a fost creat de UE pentru a veni în sprijinul consumatorilor. Dacă aveți o nemulțumire cu privire la un produs sau un serviciu cumpărat de pe internet, puteți utiliza acest site pentru a depune o reclamație și a găsi o parte terță neutră („entitatea de soluționare a litigiilor”) care să trateze cazul. În unele țări, și comercianții pot depune reclamații împotriva consumatorilor. Comercianții din aceste țări o vor putea face folosind acest site.

Entitățile de soluționare prezente pe acest site au fost verificate pentru a garanta că îndeplinesc standardele noastre și că sunt înregistrate de autoritățile naționale.
Consultați aici lista entităților de soluționare a litigiilor înregistrate pe acest site.
Puteți folosi site-ul în oricare dintre cele 23 de limbi oficiale ale UE. Veți găsi aici o prezentare pas cu pas a modului în care funcționează site-ul.

Ce este soluționarea alternativă a litigiilor?

Soluționarea alternativă a litigiilor este termenul utilizat pentru a descrie diferitele modalități prin care puteți soluționa o reclamație fără a apela la justiție. În mod normal, reclamantul solicită intervenția unei părți terțe neutre care să acționeze ca un intermediar între el și comerciant. Soluția pe care o oferă intermediarul este uneori opțională (ia forma unei sugestii), iar alteori obligatorie fie pentru pârât, fie pentru ambele părți. Alteori, intermediarul reunește doar părțile implicate, pentru a discuta posibile soluții. Ați auzit probabil termeni precum „mediere”, „conciliere”, „arbitraj”, „ombudsman” sau „cameră de recurs”. Toate acestea reprezintă metode de soluționare alternativă a litigiilor. În comparație cu procedurile judiciare, soluționarea alternativă a litigiilor este de obicei mai ieftină, mai puțin formală și mai rapidă.

Ce este soluționarea online a litigiilor?

Soluționarea online a litigiilor este o metodă de soluționare extrajudiciară a reclamațiilor referitoare la achizițiile efectuate pe internet.

Utilizând acest site, consumatorul și comerciantul pot conveni asupra unei entități de soluționare a litigiilor, urmând ca aceasta să-i ajute să găsească o soluție. Important: acest sistem poate fi folosit doar dacă reclamația se referă la o achiziție efectuată online!

Pentru a accesa site-ul click aici: SOL