Beal Escaper

de Alin POPA

Spre deosebire de alte sporturi (alpinism, speologie, etc), canyoning-ul se bazeaza in mod special pe recuperarea corzii.

Din definitia sa ca activitate, care presupune parcurgerea vailor si canioanelor dinspre amonte inspre aval, putem trage concluzia ca trebuie sa recuperam echipamentul pe care il utilizam atunci cand parcurgem un canion, mai ales ca de multe ori intoarcerea este aproape imposibila.

Cu alte cuvinte, putem spune ca recuperarea corzii este esentiala sau chiar vitala, fara ea, avansarea fiind practic imposibila.

Deci, recuperarea corzii in timpul practicarii canyonig-ului este probabil unul dintre cele mai importante aspecte, deseori neglijat, dar care, din fericire, are totusi un final fericit (statistic vorbind) in cele mai multe situatii.

In cei (multi) ani de cand desfasor aceasta activitate, am trecut prin cateva momente in care am avut ceva “emotii” deoarece se blocase coarda … sau mai grav, pe fondul unei bune dispozitii impreuna cu grupul de prieteni, am “uitat” o banana cu echipament amonte de cascada pe care tocmai o coborasem.

Corzile pentru canyoning (dar cred ca acelasi lucru ar trebui sa fie valabil si la alpinism, daca retragerea se face pe coarda, in rapel), trebuiesc pregatite inainte de tura. Adica se indeparteaza marcajul de plastic de pe capatul corzii, iar marcarea lungimii se face cu un marker (dar despre marcarea corzilor intr-un alt episod).


De asemenea, inainte de a porni din capul de cascada sau regrupare, ultima persoana care coboara, trebuie sa se asigure ca va putea recupera coarda. Se verifica: pozitia corzii in amaraj, incalecari, noduri pe coarda, etc. In exemplul de mai jos observam cateva erori de echipare. Mai mult decat atat, coarda fiind incalecata, face practic imposibila recuperarea ei. Cu cat tragem mai tare de ea, cu atat apasa mai mult pe coarda aflata sub ea. O solutie ar fi fost ca sa treaca coarda prin inelul de jos si veriga rapida de sus (probabil montata in acest scop de altcineva care a anticipat problema dar nefolosita in situatia de fata).

Sositi la baza cascadei/rapelului, incepem sa tragem de coarda pentru a o recupera. Se urmareste de asemenea sa nu existe rasuciri intre corzi, respectiv noduri cauzate de torsionarea corzii (anumite dispozitive de coborare torsioneaza coarda).

Momentul cand capatul corzii se desprinde de la sol fiind critic, deoarece mai apoi nu vom mai ajunge la el. Deci, priviti cu atentie momentul desprinderii de sol a capatului care urca spre amaraj, sa nu ramana vreo crenguta sau un nod pentru ca riscam blocarea corzii.

!!! In cazul in care coarda se blocheaza, este absolut interzisa urcarea pe coarda in vederea intoarcerii in regrupare pentru deblocare. Se poate desprinde in orice moment acest lucru conducand la caderea in gol, ranirea sau chiar moartea.

In practica, pentru a putea recupera coarda, avem nevoie de:

 • o coarda egala cu de 2xlungimea celui mai mare rapel sau
 • 2 corzi egale cu cel mai mare rapel

Exista de asemenea situatii in care avem de parcurs un rapel lung, cu regrupare.

De exemplu, avem un rapel de 90m, cu regrupare la -45 si o coarda de 100m. Daca nu reusim sa identificam regruparea, singura varianta ar fi coborarea pana la baza verticalei dar ramane problema recuperarii corzii.

In cadrul cursului de formare profesionala pentru ocupatia “ghid canyoning”, am discutat despre diverse situatii care pot aparea pe canion in ceea ce priveste recuperarea corzii.

Una dintre variantele discutate o prezentam mai jos. Ea presupune utilizarea unui mic dispozitiv revolutionar, Beal Escaper, care permite recuperarea corzii atunci cand rapelul se face pe un singur fir (avand in vedere exemplul dat mai sus cu verticala de 90m).

CE ESTE BEAL ESCAPER?

Beal Escaper, este un dispozitiv care permite recuperarea corzii la simplu. Practic, este o bucla de coarda si un nod care se autostrange in jurul ei (un fel de nod Obendorf). Atunci cand se afla in sarcina, bucla de coarda este fixata de nodul Obendorf, iar cand este scoasa din sarcina, un elastic o trage in sus. Miscarile repetate de tensionare-eliberare, duc intr-un final la eliberarea buclei de coarda din nodul Obendorf, facand astfel ca sistemul sa fie recuperabil.

Critici din fire, am vrut sa testam intai produsul “la sol”, asa ca l-am fixat in perete si cu ajutorul unui sistem de scripeti am inceput sa tragem de coarda.

Deoarece limita dispozitivului de masurare era undeva la 300Kg am tensionat pana cand am ajuns “pe aproape”. Asa cum se vede si in imagine, la 235Kg Beal Escaper se comporta minunat, nu a alunecat niciun centimetru.

Dupa testarea la sol, am trecut la testele in perete

Recuperarea corzii

CONCLUZII

 • Recuperarea corzii este importanta si chiar vitala in practicarea canyoning-ului;
 • Nu vom urca niciodata pe o coarda blocata, aflata in imposibilitate de recuperare;
 • Beal Escaper reprezinta o solutie potrivita pentru recuperarea corzii la simplu, atunci cand, din cauza unui management defectuos, coarda nu ajunge la dublu si prin urmare nu o putem recupera;
 • Utilizati Beal Escaper doar dupa antrenament la faleza intr-o zona sigura.

AVANTAJE

 • Permite recuperarea corzii la simplu, inclusiv a dispozitivului Beal Escaper;
 • Este relativ ieftin pentru ce ofera;
 • Nu trebuie sa fii “rocket scientist” ca sa inveti cum functioneaza. Minim de instructaj necesar;
 • Ocupa spatiu putin in bagaj sau poate fi atasat de ham;
 • Are instrctiuni de folosire imprimate pe saculetul de transport.

DEZAVANTAJE

 • Nu permite utilizarea pe 2 inele aflate la distanta deci este necesar ca cele doua inele sa fie solidarizate intre ele in cazul in care amarajul principal, prin care trece Beal Escaper, ar ceda;
 • Necesita mai mult de 8 tensionari-detensionari pentru eliberarea corzii;
 • Avand in vedere ca este totusi mai voluminos decat un fir de coarda, exista riscul de agatare a corzii, atunci cand recuperarea nu se face pe verticala ci dupa un plan inclinat.

Articol scris de Alin Popa (Adventure Nation)